OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Tolv dager i Spania med AAO

Reisebrev fra Avdeling for alternativ opplærings reise til Spania mars 2025

Gruppebilde av de reisende under en palme, med havet i bakgrunnen - Klikk for stort bildeGruppebilde av reisende fra AAO Carina Pedersen

Tolv innholdsrike dager i Spania ga oss – tre ansatte, Ida Mosti, Ragnhild Øines Frøseth, Carina Pedersen og to elever, Vilje Rognan Ringseth, Amalie Riber fra avdelingen for alternativ opplæring – en unik mulighet til å både lære og dele erfaringer om tilrettelagt undervisning. Målet for utvekslingen var å sammenligne undervisningsmetoder for elever med spesielle behov og knytte bånd på tvers av landegrenser. Etter et tidligere besøk i Ungarn, hvor vi ble kjent med den spanske skolen, så vi likheter mellom vår egen avdeling og deres skole. Dermed ble et besøk gjennom Erasmus-prosjektet en realitet.

Møtet med den spanske skolen

I.E.S St Maria del Aquila, skolen vi besøkte, ligger i El Ejido, nær Almeria, omtrent to timer nord for Alicante. Med rundt 800 elever i alderen 12–18 år (12/14-20 år for noen) og 200 lærere, var det inspirerende å se hvordan tilrettelagt undervisning var integrert i skolehverdagen. De hadde fire spesialklasser derav 22 elever, 6 lærere, 2 assistenter, og selv om disse elevene ikke delte undervisning med resten av skolen, var de fysisk inkludert i miljøet. Veggene var utsmykket med kunst laget av elevene, og skolen hadde fokus på inkludering.

Området rundt El Ejido er preget av enorme drivhus – hele 32 000 hektar med plastdekte åkre, kjent som "the plastic sea". Dette er et syn man ikke glemmer, og sies å være synlig fra verdensrommet, på lik linje med Den kinesiske mur.

Hverdagen på skolen

Bilde av ei trapp med bokstavene DIVERSIDAD, en per trinn, og uttrykk som passer. til forbokstaven. - Klikk for stort bildeDIVERSIDAD - trappa Ragnhild Øines Frøseth

Alle elevene, også de i de tilrettelagte klassene, fikk undervisning i gårdsbruk og blomsterbinding. Mange av dem drømmer om jobb i drivhusene, men konkurransen er stor, og utdanning og gode karakterer er avgjørende for å lykkes. Dette gjelder også for lærerne – fast ansettelse er langt fra en selvfølge, og mange må jobbe og studere samtidig for å forbedre karakterene sine.

Fagene på timeplanen inkluderte lesing, matematikk, samfunnsfag (med temaer som kropp, følelser og identitet), naturfag (miljø, forurensning, dyreliv) og gårdsbruk. Skolen hadde sitt eget drivhus hvor elevene kunne øve, men dessverre var det begrensede jobbmuligheter for disse elevene etter endt skolegang.

Første uke: Fokus på psykisk helse

Vi ble tatt imot med åpne armer og ble en del av et spennende og variert program. Samtidig med oss var det også elever og lærere fra Ungarn og Polen, noe som skapte en livlig språklig miks av engelsk, spansk, ungarsk, polsk og norsk i klasserommene.

  • Tirsdag: Gruppearbeid med de andre landene og presentasjoner. Gymtime med fokus på sunn og usunn mat. På ettermiddagen fikk vi en guidet tur i Almeria.
  • Onsdag: Konsert med en populær spansk artist og yoga i parken.
  • Torsdag: Heldagsutflukt til Alhambra og Granada – en fantastisk opplevelse!
  • Fredag: Kreativ oppgave der vi malte følelser med "black light"-teknikk, og markering av Verdensdagen for Downs syndrom, hvor vi dekorerte hvite sokker og hengte dem opp som kunstverk.
Bilde av stand for den internasjonale Downmsdagen med Amalie og Vilje i forgrunnen - Klikk for stort bildeDen internasjonale Downmsdagen med Amalie og Vilje Carina Pedersen

Helgen ble en uforglemmelig opplevelse med utflukter til Fuengirola og Gibraltar. Vi fikk panoramautsikt over Afrika fra fjellene, utforsket spektakulære grotter og hilste på de berømte apene. Kveldene ble fylt med god mat og en felles serieopplevelse med siste episode av Team Pølsa.

På veien tilbake til leiligheten i Aquadulce besøkte vi den sjarmerende fjellandsbyen Mijas – en perle av en by med brosteinsgater, selv om vi dessverre ble møtt av striregn. Vi dro videre til dyreparken Bioparc før vi avsluttet dagen med et av turens høydepunkter: taco!

Andre uke: Fokus på bærekraft

Vi fikk lære om resirkulering og bærekraftige løsninger.

  • Mandag: Sortering av søppel, trykking av motiv på tøyposer med blyantkvess, resirkulering av papir for å så frø, og blomsterdekorasjoner fra skolens egen hage.
  • Tirsdag: Presentasjon av vår egen skole i Bodø, hjemmelaget osteproduksjon, flamenco-dansetimer med en profesjonell danser, og en spektakulær flamenco-konsert på kvelden.
  • Onsdag: Hundeterapi i undervisningen – elevene hentet oppgaver fra en bæresele på hunden! Deretter dro vi på tur til en fuglepark, Balso del Sapo.
  • Torsdag: Vi lagde nøkkelringer av resirkulert plast og testet kunnskapen vår gjennom hele oppholdet her med Kahoot.

Til slutt ble vi overrasket med en presentasjon laget av de spanske lærerne, hvor vi fikk diplom og tegninger fra elevene. Jentene fikk en ekstra gave: vakre flamencosjal.

Refleksjoner etter turen

Gruppebilde av de reisende fra AAO under en palme med havet i bakgrunnen - Klikk for stort bildeDe reisende fra AAO Carina Pedersen

Oppholdet har gitt oss nye perspektiver og minner for livet. Vi er takknemlige for muligheten Erasmus ga oss og imponert over hvor mye de spanske lærerne får til med få ressurser. Nivåforskjellene innad i klassene var store, men alle jobbet med de samme oppgavene. Språkbarrierene var utfordrende, men vi fant alltid en måte å forstå hverandre på.

Det var også en påminnelse om hvor heldige vi er i Norge, hvor elever med spesielle behov har flere muligheter etter endt skolegang – enten det er vernet bedrift, en HELT MED-jobb, VTAO-plass eller dagtilbud. Denne reisen har ikke bare gitt oss verdifull innsikt, men også en ny forståelse for hvor viktig det er å kjempe for inkluderende utdanning og arbeidsplasser over hele verden.