OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Reisebrev fra EBU2 i Nederland, mars 2024

Som en del av opplæringen i Entreprenørskap og bedriftsutvikling 2, tok vi i år alle elevene våre med til Nederland.

I tida før russefeiring og eksamensforberedelser setter inn for fullt,  er det litt rom for prosjekter i fagene. Dette skoleåret har skolen sendt vg3-elever fra faget Entreprenørskap og bedriftsutvikling 2 til Nederland for å besøke samarbeidsskolen vår - Rijn Ijssel - i Arnhem.  Det er vanligvis elever fra Topplinje Business vg3 som får reise på denne turen, men denne gang hadde vi tilstrekkelig finansiering fra Erasmus+-programmet til at også de andre elevene som tar faget kunne være med.

EBU2 i Arnhem 2024 - Klikk for stort bildeElever i EBU2 og nederlandske elever ved Rijn Ijssels Tech Plaza og Innovation Lab i Arnhem 2024

Arnhem er en by i den østligste delen av Nederland, med kort vei til grensa mot Tyskland. Det er med sine ca. 160.000 innbyggere den 11. største byen i Nederland. Rijn Ijssel er en veldig stor videregående skole i norsk målestokk, med rundt 6000 elever fordelt på mange lokasjoner i byen. Skolen har også avdelinger i nabobyene, f.eks. Nijmegen og Wageningen. Avdelingen vi samarbeider med er “Business School”, som i hovedsak har yrkesfaglige studier innenfor mange forretningsrelaterte yrker. I motsetning til i det norske skolesystemet har man svært spesialiserte utdanninger i Nederland, se boksen til høyre. 

Feriehusparken Europarcs de Hoege Veluwe - Klikk for stort bildeEuroparcs de Hoege Veluwe

Avreisen fra Bodø var mandag 4. mars, med flyhopping Bodø-Trondheim-København-Amsterdam. Når man så legger til en togreise fra Amsterdam lufthavn til Arnhem sentrum og en buss fra Arnhem sentrum til overnattingsstedet, ble det en veldig lang reisedag. De fleste var derfor lykkelige da de kom fram til de flotte feriehusene på Europarcs De Hoege Veluwe. Programmet for uka kom til å bestå av ulike aktiviteter på skolens forskjellige lokasjoner. Siden Rijn Ijssel har alle mulige utdanninger, også utenom business-fagene, fikk vi se og være med på flere av skolens aktiviteter. På kryss og tvers i byen i en hel uke medførte mye bussing. 

Programmet

Tirsdag

  • Besøk på lokasjonen for avdelingene Business, Beauty og Healthcare på Middachtensingel. En interessant kombinasjon av fagområder som sikkert er gjensidig nyttig.  Presentasjon av skolen og omvisning, besøk i nederlandske klasser.  Bli-kjent-øvelser som opplevdes både som morsomt og kleint, og til slutt rollespillet “Handelsspillet” som er utviklet av FN-sambandet for å synliggjøre forskjellene mellom ressurstilgang i verden.
Bli-kjent-øvelser mellom nederlandske og norske elever - Klikk for stort bildeBli-kjent-øvelser
Spiller Hubro Marketing Simulation - Klikk for stort bildeHubro Marketing Simulation

Onsdag

  • Besøk på Rijn Ijssel CIOS Arnhem, skolens avdeling for idrettsfag. Her fikk vi prøve ut skolens splitternye og flotte anlegg for pump track (mini-BMX) og utendørs padel. Opplæring ble gitt av skolens idrettsfagelever med egne lærere som observatører. En kald og skoddetung morgen ble veldig morsom etterhvert som været lettet og fysisk aktivitet gjorde det varmere.
Klare til å kjøre ut på pumptrack-banen ved CIOS Arnhem - Klikk for stort bildeKlare til pumptrack-banen ved CIOS Arnhem
Padel på CIOS Arnhem for EBU2 2024 - Klikk for stort bildeSliten etter utendørs padel
Skummelt krigsdiorama med lys- og lydeffekter under bakken på Airborne Museum - Klikk for stort bildeEffektfullt krigs-multimedieshow på Airborne Museum
  • Besøk på Airborne Museum i den store og tradisjonsrike villaen Hartenstein, som under krigen var tysk hovedkvarter. Museet har fokus på kampene rundt Arnhem i september 1944. Airborne Experience, den actionfylte opplevelsen under bakken, setter kanskje mest spor. Der er du med i en luftlanding og går gjennom en kampsone med ruiner og vrak mens lyden av skudd og rop høres rundt deg.

Torsdag

  • Besøk på HAN University of Applied Sciences. der vi deltok på et opplegg innenfor idéutvikling - Startup validation - med Dr. Florentin Popescu. 
  • Tilbake på Rijn Ijssel, var elevene gjester i markedsføringsklasser som spilte et digitalt simuleringsspill. Tema var reiseliv, i et simulert reisebyrå som kjøpte og solgte flyreiser og overnatting i utlandet i konkurranse med andre grupper.

Fredag

  • Besøk på skolens avdeling midt i sentrum. Her hadde de norske elevene en presentasjon av ulike sider av Norge, Bodø og skolen vår. Så fikk norske og nederlandske entreprenørskapselever en gruppeoppgave: Finn noen norske produkter å introdusere i Nederland, presentér disse og hvorfor dere mener disse egner seg.

 

Småroboter med individuell personlighet! - Klikk for stort bildeSmåroboter med individuell personlighet!

 

Morsomheter på Innovation Lab, Arnhem - Klikk for stort bildeMorsomheter på Innovation Lab, Arnhem
Løse programmeringsutfordringer rent fysisk. - Klikk for stort bildeLøse programmeringsutfordringer rent fysisk
  • Besøk på skolens Innovation Lab på Tech Plaza. Her finnes alle mulige slags praktiske og kreative verktøy å leke med, som 3D-printere, laserkuttere, robotspill, VR-briller, podcast-studio, digitale spillebord med flerspillerapper, og mye mer. Her er fast ansatte som hjelper lærere og elever med å bruke “lekene” og hjelper til med 3D-design for printing/kutting. Elevene fikk prøve ut forskjellige verktøy i grupper. Underveis skulle elevene lage en podcast der de skulle diskutere erfaringene sine fra turen.

Lørdag

Zaanse Schans ved Amsterdam - Klikk for stort bildeZaanse Schans ved Amsterdam
  • Sammen med elever fra skolen tok vi en tur til området rundt Amsterdam, for å oppleve forretningskultur og miljøet her, med en observasjonsoppgave fra ulike byområder, slik at elevene kunne besøke interessante områder og bedrifter i byen.  
  • På vei til Amsterdam sentrum besøkte vi også landsbyen de Zaanse Schans. Besøket der ga en følelse av det opprinnelige Nederland, med vindmøller, gamle hus, muséer, vann og dyreliv nært på.

 

Avreisen på søndag måtte skje grytidlig, så grytidlig at bussene ikke hadde begynt å gå fra ferieparken enda. Vi kunne da bruke en offentlig subsidiert taxi-tilbringertjeneste som kan brukes når busser ikke går eller at det er lang tid mellom bussene. Altså, akkurat slik vi hadde det.  Det ble en LANG tur tilbake også, selv om kun ett flybytte gjorde turen enklere.

 

Co-funded by the Erasmus+ Programme of the European Union - Klikk for stort bildeMedfinansiert av Erasmus+