Reisebrev fra utvekslingsopphold til Mándy Iván Szakiskola
To lærere og to elever fra avdeling for Alternativ Opplæring (AAO) ved skolen vår dro på utveksling til den yrkesfaglige skolen Mándy Iván Szakképző Iskola és Szakiskola i Budapest, Tsjekkia, i 12 dager i mars 2024. Artikkelen beskriver kort opplevelsene våre ved besøket.
Lærerne Ragnhild Frøseth og Christian Wang reiste 4 mars sammen med elevene Oda Daris og Mussie Deme til Budapest på en Erasmus-utveksling på 12 dager. Her skulle vi ta del i skolehverdagen til en tilrettelagt yrkesfagskole med ca. 200 elever. Elevene var delt inn i mindre klasser på 5-10 stykker og hadde mange ulike yrkesfaglige retninger, der de blant annet ble utdannet til kjøkkenassistent, gartnerassistent og butikkmedarbeider. Elever og lærere fra en spansk skole var også sammen med oss ei av ukene. Vi knyttet god kontakt til dem også for mulig videre samarbeid.
Gruppebilde i Budapest 2024
Christian Wang
De fleste av de voksne som vi hadde tettest dialog med var flinke i engelsk. Derimot snakket veldig mange av elevene dårlig eller lite engelsk, så her fikk våre elever vise seg litt ekstra frem. Samtidig var vi lærere sammen med elevene og kunne oversette og bistå ved behov. Spanjolene snakket også dårlig engelsk, så vi ble flinke til å bruke Google Translate i enkelte situasjoner. Kroppsspråk var til tider også nødvendig for å forstå hverandre, noe som var en fin erfaring. Totalt sett gjorde vi oss greit forstått. Vi synes at elever og personalet ved skolen var hyggelige og særdeles gjestfrie. De var opptatt av at vi skulle ha det fint og trives til enhver tid, så vi følte oss skikkelig velkommen.
For oss lærere var det spennende å observere og ta del i ulik undervisning og opplegget de 8 dagene vi var på skolen. Det var både variert, interessant og lærerikt for både oss lærere og elevene. Vi deltok i veldig forskjellige typer undervisning, nevner i fleng:
- metallverksted
- sveising
- hagearbeid
- digitalt verksted
- kreativt verksted
- ulike praktiske øvelser
- gymsalaktiviteter
- økonomiprosjekt
- brettspill
- og mye mer.
Det kjekkeste vi gjorde i undervisningsøyemed var den dagen vi hadde «Food tasting» fra ulike kulturer: norsk, spansk og ungarsk. Da møttes vi alle med innkjøpte ingredienser på et stort kjøkken. Lærere og elever ble blandet for å kokkelere til ulike tradisjonelle matretter fra det landet vi kom fra. Alle fikk virkelig samhandlet og samarbeidet på tvers av mat tradisjoner enten vi kunne språket eller ikke, og det var utrolig fint og lærerikt å ha en slik økt sammen med andre. Resultatet ble helmaks, og maten smakte aldeles nydelig.
Kokkelererne. I tillegg var vi på to utflukter; den nydelige Balatonsjøen og en liten by utenfor Budapest som heter Szentendre. Vi hadde også to opplegg i byen med ulike oppgaver for å bli bedre kjent og lærte oss om ungarsk historie siden vi reiste dit 15. mars, som er nasjonaldagen til Ungarn.
Gruppebilde
Christian Wang
På 12 dager fikk vi virkelig bli kjent i Budapest og omegn og få muligheten til å oppleve et annet land og by. Budapest ligger i hjertet av Europa, og det er bare noen få timer med tog til andre land. Derfor bestemte vi oss til å ha et helgeopphold i Wien ett døgn. En spektakulær og flott by som vi virkelig fikk være turister i og koste oss veldig. Vi brukte «hop-on-hop-off-buss» som transportmiddel, og fikk på en effektiv måte se det meste av hva byen hadde å by på. Vi var innom naturhistorisk museum og spiste nydelig mat på indisk restaurant. Så vi anbefaler virkelig å gjøre en slik tur når muligheten byr seg og avstandene er så korte så man får maksimalt utbytte av turen.
Vi setter igjen med utrolig mange inntrykk, opplevelser og erfaringer. Dette var en minneverdig og flott tur vi ikke burde vært foruten. Vi har skapt gode bånd og gode kontakter med flere skoler. Dette kan kanskje kan gi noen videre muligheter for vår avdeling for framtidig samarbeid og nye utvekslingsmuligheter. Samtidig sitter vi igjen med følelsen av at vi er heldige. Heldige som bor i Norge og har de muligheter, lokaliteter og skoletilbudet vi har, kanskje spesielt for elevgrupper som går et tilrettelagt løp. Bygningene i Budapest bar preg av slitasje, lite oppussing, dårlig ventilasjon, trange forhold og lite allsidighet i aktivitetstilbudet som var minimalt sammenlignet med oss. Akkurat dette er det viktig å erfare og sette pris på, at vi lett tar for gitt hvor vi bor og jobber og at vi trenger å ta en pust i bakken og kjenne på hvor heldige vi er som bor i Norge, i Bodø og det flotte tilbudet som elevene på alternativ opplæring har.
I mai får vi returbesøk av 2 lærere i en ukes tid som vi ser frem til å ta imot. Blir veldig hyggelig å vise dem vår skole, avdeling og skolesystem.
Erfaringene og opplevelsene vi har hatt har vi delt med både kollegaer og elever på vår skole, og inspirasjonen fra undervisning vi hadde der tar vi med oss i egen undervisning i våre klasserom.
Medfinansiert av Erasmus+