OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

«Ikke gjør det kleint»

Tema: Kropp og seksualitet – en del av Folkehelse og livsmestring – Samarbeid med NDLA.

Elever på konferanse - Klikk for stort bilde Sissel Tveråen Moen «Ikke gjør det kleint» var slagordet da fire elever og kontaktlærer Helene representerte Bodø videregående skole og NDLA på Nasjonal konferanse om bruk av IKT i utdanning og læring (NKUL). Elevenes oppdrag var å dele erfaringer med utprøvings- arbeidet de har gjort i samarbeid ndla.no, og sitt eget prosjekt om å undervise ungdomsskolen.

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan innehold utdatert informasjon

Gjennom skoleåret har klasse HO2D Helsearbeiderfag samarbeidet med NDLA om utprøving av undervisningsopplegg knyttet til Folkehelse og livsmestring – Kropp og seksualitet. Fysisk og psykisk helse - Tverrfaglige temaer - NDLA.

Elever på konferanse - Klikk for stort bilde Sissel Tveråen Moen Med utgangpunkt i det de selv lærte gjennom fagressursene på nettstedet ndla.no, lagde klassen et undervisningsopplegg om seksualitet for ungdomsskoleelever. Elevene samarbeidet og valgte ulike emner i felleskap som de ville gjennomføre for ungdomsskoleelevene, med tema «ikke gjør det kleint». De hatt flere undervisningsøkter for ungdomsskoleklasser i Bodø, slik de selv gjerne ville hatt undervisning om temaet.

Elever på konferanse - Klikk for stort bilde Sissel Tveråen Moen Fredag 13.mai deltok de fire elevene og kontaktlærer Helene Grotle på NKUL-konferansen i Trondheim og delte sine erfaringer fra arbeidet sammen med NDLA. På konferansen gav elevene «tips og triks» til lærere som skal undervise ungdom om kropp og seksualitet. Elevene hadde laget et system hvor ungdomsskole-elevene stilte spørsmål gjennom gule lapper slik at ingen behøvde å rekke opp hånda. «Det er viktig å lage trygge grupper og legge opp til åpen diskusjon», sa elevene i sitt foredrag. «Og OBS!, ikke bruk personlige eksempler», og «gjør elevene oppmerksom på at de ikke skal dele alt med for mange».

NDLA sitt undervisningsopplegg kan benyttes av alle som ønsker å jobbe med dette temaet innenfor Folkehelse og Livsmestring. Temaet er viktig og omfatter også emner som tilfredsstillende seksualitet, grensesetting, porno, metoo, og seksuell trakassering.

Case som utgangspunkt for dialog er svært nyttig.

Elevene fra Helse- og oppvekstfag fikk svært god tilbakemelding for innlegget på de deltok i sammen med ansatte fra NDLA.