OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Flere søker videregående opplæring

Foto. Elever sitter rundt et bord og spiser lunsj - Klikk for stort bildeIllustrasjonsbilde. Kenn Ole Moen

For første gang på 12 år har antallet søkere til videregående skole i Nordland gått opp. Totalt har 7426 personer med ungdomsrett søkt på videregående opplæring i fylke i år, noe som er 134 mer enn i fjor.

Veksten er særlig sterk blant førsteårssøkere, i denne gruppen er det hele 400 flere søkere enn fjoråret. Det er betydelig nedgang på vg2 og vg3 slik at den kraftige veksten på vg1 blir noe dempet.

Mange nye elever fra Ukraina

Mann på talerstol. Foto. - Klikk for stort bildeFylkesråd Fredric Persson Thor-Wiggo Skille

- Veksten i antallet søkere skyldes i stor grad angrepskrigen i Ukraina, flere hundre flyktninger derfra har søkt videregående skole i år. Vi skal ta imot alle unge voksne som flykter fra krig på en god måte. Fylkesrådet har allerede bevilget to millioner kroner for å få flyktninger raskt inn i norskopplæring. Det er en prioritert oppgave å få unge som er offer for krig inn i en trygg og god skolehverdag, sier fylkesråd for utdanning og kompetanse, Fredric Persson.

Flere vil gå restaurant og matfag

Hvis vi ser på de ulike utdanningsprogrammene ( se under) er restaurant og matfag årets største vinner, med en vekst i søkertallene på 22,7%. Hakk i hæl er informasjonsteknologi og medieproduksjon med en økning på 22,5 % og naturbruk med 19,7 % flere søkere enn fjoråret.


Under er endringer i søkermassen på VG1 på ulike utdanningsprogrammer

Utdanningsprogrammer - endringer i prosent mellom 2022-2023
Utdanningsprogrammer Endring i prosent
Idrettsfag 6,1
Kunst, design og arkitektur 8,1
Elektro og datateknologi 9,3
Studiespesialisering 11,6
Medier og kommunikasjon 12,5
Bygg- og anleggsteknikk 14,3
Teknologi- og industrifag 14,6
Helse- og oppvekstfag 18,0
Musikk, dans og drama 18,9
Frisør, blomster, interiør og eksponeringsdesign 19,6
Naturbruk 19,7
Informasjonsteknologi og medieproduksjon 22,5
Restaurant- og matfag 22,7
Tabell: Prosentvise endringer i søknad til utdanningspr0grammer mellom 2022-2023 - Klikk for stort bildeTabell: Prosentvise endringer i søknad til utdanningspr0grammer mellom 2022-2023

Nordland fortsatt yrkesfagfylke

Selv om det er en økning i søkertallene for studiespesialisering på 11,6 prosent sammenlignet med i fjor, er Nordland fremdeles et yrkesfagfylke. Omlag 59 prosent av elevene i fylket søker en yrkesfaglig utdanning.

Total oversikt over antall søkere fra Nordland, fordelt på skoler og programområder:

Kan gjøre endringer

Selv om søknadsfristen nå er gått ut, kan søkere med ungdomsrett gjøre endringer i sine søknader fram til 1. april. Her er skjema for endring i søknader.

Dermed kan det skje mange endringer i søkertallene til de enkelte tilbudene framover.  De endelige søkertallene vil være utgangspunktet for vurderingene av hvilke tilbud som kan starte opp til høsten, og hvor mange paralleller som settes i gang på ulike utdanningsprogram og trinn.