Digitale tjenester

Søking i Atekst - Klikk for stort bildeSøking i Atekst 

Biblioteket har tilgjengelig en del digitale tjenester til sine brukere. Disse tjenestene kan alle tilknyttet skolen benytte seg av - både elever og ansatte. Informasjon sendes ut i epost til alle skolens ansatte minst en gang hvert år i tillegg til å stå på denne siden. Vi blir også å lage en spørreundersøkelse for å finne ut bruken av de ulike tjenestene dette skoleåret.

Nytt for 2018/19 er tilgang til TV 2 Skole for alle tilknyttet skolen.

Ebokbib – lån bøker digitalt! Ebøkene lånes, reserveres og leses i appen Ebokbib. Appen finnes til mobiltelefon og nettbrett (dessverre ikke for pc / mac). Ca 10.000 bøker er pr oktober 2018 tilgjengelig. Her finner du ebøker kjøpt inn av både vgs-bibliotekene og folkebibliotekene i hele Nordland.

 

eBokBib - Les bøker på mobil og nettbrett - Klikk for stort bildeeBokBib - Les bøker på mobil og nettbrett

Lånetiden er 28 dager for en bok her, og du kan ha maks 5 samtidige lån. Lån kan fornyes om det ikke er venteliste på det. Reservert materiale kan ligge til «avhenting» i 4 dager før det går videre til neste på lista.

 

Innlogging med nasjonalt lånekort fra folkebiblioteket eller TP-nummer med pin-kode (som man kan få fra vgs-biblioteket). Velg Nordland fylke og deretter Bodø videregående skole som tilhørighet første gang du logger inn. Det du låner er tilgjengelig for offline lesing etter at du har lastet det ned.

 

AtekstFlott søketjeneste med et digitalisert artikkelarkiv fra de fleste norske papiraviser. Inkluderer alt som ligger bak de ulike avisenes betalingsmurer på nett. Det er enkelt å laste ned artikler. Hvis du gjør et søk og finner en aktuell artikkel, krysser du av den artikkelen (eller flere), og kan laste disse ned som Pdf, Powerpoint, Word eller ren tekst. Treffene kan også deles på epost. «Forsinkelsen», altså hvor fort ferske nyheter legges ut, varierer fra 2 – 4 dager fra avis til avis.

 

Verktøyet gir veldig god hjelp til de som skal skrive en oppgave innen et emne eller bare gjøre research om noe. Her kan man finne ut «alt som rører seg» om et emne i Norge på en bra måte.

 

Atekst oppdateres daglig. Noen kilder går langt tilbake i tid. Hvor langt tilbake i tid varierer fra avis til avis. Avisa Nordland går f eks tilbake til 2012. Pr nå inneholder Atekst informasjon fra ca 300 papiraviser, rundt 1600 webkilder og fra alle norske kommuners websider.

 

Avisenes ulike PLUSS-utgaver er inkludert i dette. Med stadig flere aviser som lager innhold kun for betalende abonnementer på nett er dette særlig verdt å merke seg.

 

Dette mediearkivet er nå tilgjengelig både for elever og ansatte ved Bodø vgs. Det skal fungere fra skolens ulike ip-adresser, med automatisk pålogging. Hvis dette ikke virker kan du bruke brukernavn og passord som biblioteket har sendt ut i epost til skolens ansatte.

 

Nasjonalbibliotekets avistjeneste og søk har store muligheter som alle interesserte bør sette seg inn i! Hva man har tilgang til her varierer etter hvor man fysisk er. Avistjenesten må man være i et bibliotek og være innlogget for å kunne bruke. Biblioteket har ikke lov til å gi ut brukernavn og passord, men kan logge inn brukere på datamaskiner stasjonert i biblioteket. Litt tungvint, men slik er reglene.

 

Aviser er tilgjengelig i norske bibliotek etter 14 dager, slik at forsinkelsen er lenger her i forhold til hos Atekst. Det er også lettere å laste ned og dele artikler hos Atekst, slik at den tjenesten anbefales om man vil gjøre dette. Hos Nasjonalbiblioteket kan man kun laste ned hele aviser som pdf, ikke enkeltartikler. For eldre aviser er avistjenesten til Nasjonalbiblioteket ofte overlegen, her ligger f eks Avisa Nordland komplett ute fra oppstartsåret og store deler av Nordlands Framtid og Nordlandsposten sitt arkiv. Vær obs på at i Nasjonalbibliotekets lokaler er avisene tilgjengelig etter 2 dager, derfor kan du få treff som er nyere enn 14 dager som du enda ikke har tilgang til. Artikler som kun ble publisert på nett er ikke tilgjengelig hos Nasjonalbiblioteket.

 

Nasjonalbiblioteket holder på med et prosjekt om å skaffe tilgang til avistjenesten for alle VGS-elever via Feide, men det er uvisst når dette er klart. Hos Nasjonalbiblioteket har du også tilgang til utrolig mye annet! For eksempel Bokhylla, hvor alle bøker utgitt i Norge til og med år 2000 er tilgjengelig. Les på denne siden for en oversikt over hva du har tilgang til hvor.

 

Filmrommet – «en nettbasert klikkefilmtjeneste (streaming) som tilbyr skoler, bibliotek og offentlige institusjoner tilgang til over 2200 filmer (spillefilmer, dokumentarer, kortfilmer, tv-serier mm). Ansvarlig distributør for Filmrommet er Norgesfilm AS. Tjenesten inneholder Norsk filminstitutts nasjonale digitale filmarkiv sammen med Norgesfilms filmkatalog.»

Det er tilgjengelig filmstudieark for endel filmer, som er pedagogiske opplegg til filmer som er aktuelle til bruk i undervisningen. Filmrommet sender ut et nyhetsbrev hver måned. "Her kan kunder og ellers filminteresserte lærere, bibliotekarer og foreldre lese artikler om film og pedagogisk tilrettelegging av film." Meld deg på dette her.

Ifølge brukeransvarlig hos filmrommet.no kan flere brukere uten problem logge seg inn og se film samtidig - dette gjelder også samme tittel. Tjenesten er ikke IP-begrenset per i dag, det vil derfor være mulig å se en film hjemmefra f eks i forbindelse med forberedelser til en time osv. Det finnes ikke egne apper til Filmrommet, men tjenesten kan åpnes som en vanlig nettside på nettbrett og mobiltelefon. Passord er sendt ut i epost til skolens ansatte.

 

Vgs-bibliotekene i Nordland sin videokanal - Denne kanalen, som ligger i Skoleportalen, består av digitaliserte videoer av dvd-plater innkjøpt fra ulike AV-sentraler i Norge. Kanalen krever Feide-innlogging.

Her er link til en oversikt over alle filmer som ligger der (søk på «E-film» i basen hos alle vgs-bibliotekene i Nordland). I skrivende stund ligger det 147 ulike treff her (merk at hvert treff i de fleste tilfellene inneholder mange flere programmer, slik at det nok ligger godt over 500 videoer der).

Trykk deg inn på treffene og trykk på de ulike episodene under «Dokumenter», så kommer du rett til den aktuelle videoen (om du er innlogget på Skoleportalen med Feide).

Rettigheter er avklart med Norwaco. Alle videregående skoler i Nordland sine elever og ansatte har rett til å se disse filmene uavhengig av om de befinner seg på skolen eller hjemme.

Noe av det som ligger her er nok også tilgjengelig hos NRK TV, men mesteparten er ikke det. Selv om mye i videokanalen tidligere er vist på NRK så blir det ofte borte derfra etter en tid.

 

TV 2 Skole – en læremiddelportal med innhold fra flere forlag, organisasjoner og mediehus. Alt innhold er knyttet opp mot kompetansemål i læreplaner fra Utdanningsdirektoratet og Kompetanse Norge. Alle lærere og elever har tilgang via Feide. Skolen har nettopp kjøpt prøveabonnement hos TV 2 Skole. Ta det i bruk!

 

Tips om andre digitale tjenester

NDLA er fylkeskommunenes satsing på digitale hjelpemidler. Her finnes det gratis tilgjengelige hjelpemidler for både lærere og elever! De fleste fag har egne sider på NDLA.

NDLA film er en nettbasert filmtjeneste for elever og lærere i videregående opplæring. Her ligger det nå noen hundre norske og internasjonale filmer til fri avspilling, på alle plattformer. Det er spillefilmer, kortfilmer, dokumentarfilmer, TV-serier og klipp fra filmer. 

Filmbib – en nasjonal strømmefilmtjeneste for kort- og dokumentarfilm. Filmbib gir alle med nasjonalt lånekort muligheten til å se norsk kort- og dokumentarfilm helt gratis, ved å logge seg på med sitt nasjonale lånekort og pinkode. Tjenesten er klarert for undervisning og kan derfor brukes i klasserommet. Nasjonalt lånekort får du på folkebiblioteket.

NRK legger ut alle sine egenproduserte programmer på nett, dog med noen begrensninger. Innkjøpte programmer har de kun tilgjengelig en viss tid. Denne tjenesten finnes i tillegg som app både på iOS, Android og Smart-TV!

NRK Skole er også en flott tjeneste, hvor det finnes klipp fra NRK-programmer sortert på fag og kompetansemål!

Appen Lydhør er et flott tilbud for lesesvake elever fra Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek (NLB). Her kan du lytte til lydbøker på smarttelefon og nettbrett. Endel ulike lærebøker finnes også her, til gratis utlån! Elevene kan nå selv ordne seg tilgang.

KS UngSnasen - Klikk for stort bildeSnasen har et flott tilbud om spillene b.stem og Snasen, som er gratis å bruke. I b.stem lærer elevene om lokaldemokrati, medbestemmelse og beslutningsprosesser i en kommune gjennom et digitalt rollespill. I Snasen lærer elevene blant annet om kommunens oppgaver, lokaldemokrati, medbestemmelse og hvordan en kommune styres. Disse er særlig aktuelle i samfunnsfag!

 

Biblioteket har også en begrenset mengde med tilganger til digitale aviser. Dette er tilganger som følger med de fysiske abonnementene vi har. Dette gjelder Avisa Nordland, Aftenposten, Dagens næringsliv, Bodø Nu og noen flere. En del av disse tilgangene er samlet på en iPad som står i biblioteket. Pga at vi er en stor skole med mange ansatte, og disse avisene har begrensninger i antall brukere, anbefaler vi alle om å bruke Atekst eller Nasjonalbiblioteket hvis dere leter etter spesifikke artikler. Eventuelt send en epost til oss og be om tilgangsinformasjon.

 

Biblioteket administrerer også tilgang til lisensbaserte nettressurser og digitale lærebøker fra de ulike forlagene i Norge. Disse er ikke tatt med i denne oversikten.

Fant du det du lette etter?