Bibliotekets arbeidsoppgaver

Skranken på biblioteket på Bodø vgs - Klikk for stort bilde

Biblioteket har ansvaret for bibliotektjenesten ved skolen, trykte og digitale læremidler og skolens hjemmeside. Biblioteket skal ved hjelp av sine tilbud hjelpe brukerne til en best mulig arbeidsdag. I dette ligger det mange ulike oppgaver.

Skranken

Skranken er vårt utadrettede ansikt som i åpningstiden (med unntak for noen lunchpauser) er betjent. Her kan alle med tilknytning til skolen ta kontakt og få hjelp til det de måtte ønske av bibliotekaktuelle ting. Referansespørsmål, utlån og innlevering, besvare e-post, ekspedere fjernlån, boklister, dagens post, hjelpe til med kopimaskinen, utskrifter, skanning, fylle på med papir, rydding rundt omkring i lokalet og arbeid med påminnelser og regninger er eksempler på oppgaver som den som har skrankevakt holder på med. Ansatte i biblioteket deler på å sitte skrankevakt.

Andre arbeidsoppgaver

Andre arbeidsoppgaver de ansatte på biblioteket har er brukeropplæring av nye elever, formidling, administrasjon av abonnementene på aviser / tidsskrifter, budsjett, økonomi, attestering av regninger, innkjøp og planlegging av kontorting, it-utstyr og innredning. Statistikk skal lages og biblioteksystemet må stadig bearbeides. Samlingen krever at vi må følge med på hva som blir utgitt av nye ting. Vi må bestille inn og klargjøre nytt materiale. Videre må hyllene ryddes og uaktuelle ting kasseres. Vi oppdaterer og sikkerhetsoppdaterer også skolens bildearkiv – med bilder fra skolens rikholdige aktiviteter.

Biblioteket har ansvaret for å lage reportasjer og oppdatere skolens hjemmeside. Dette er en spennende jobb som bidrar til at alle som leser nyhetene kjenner skolens puls og ansikt utad.

Læremidler

De trykte og digitale læremidlene har etter at alle elevene fikk rett til å låne gratis lærebøker blitt en stor del av vår arbeidshverdag. De store toppene er selvsagt ved skolestart og skoleslutt, men det er jevnlig gjennom hele skoleåret mye arbeid med denne ordningen. Nye elever starter, slutter og bytter fag, voksenelever starter og slutter i løpet av hele året, privatister er innom og får (hvis de er heldige) låne bøker, kontraktene skal tas imot, påminnelser og regninger skal sendes ut, boklister skal lages, bøker må etterbestilles… Biblioteket har også ansvaret for skolens digitale lisenser (for eksempel Smartbok) og administrasjonen av dette. Lignende med lesesvake elever som trenger lærebøkene som lydbok eller digitale lisenser.

De som leser dette ser at biblioteket har mange ulike og spennende arbeidsoppgaver. Har du spørsmål om eller lurer på hvordan det er å jobbe i et vgs-bibliotek er det bare å ta kontakt!