Veivisere på turne

Med sin fortellerglede har veiviserne Inga og Maila denne uka gjort oss alle klokere under samisk uke. Klikk for stort bildeInga Solberg Åhren og Maila Risten   

Inga Solberg Åhren og Maila Risten er to av fire veivisere fra Samisk høgskole i Kautokeino. De bruker store deler av skoleåret sitt på å reise rundt i Norge for å fortelle om samisk kultur.

    - Å være veiviser er å fortelle om det samiske mangfoldet. Vi gir lynkurs i samisk språk, forteller om våre liv til hverdags og fest og byr på mange funfacts. Slik ønsker vi å forebygge fordommer og uvitenhet om det samiske, sier Maila.

Rap på samisk

Ved Bodø videregående har Inga og Maila blitt godt mottatt over to dager med foredrag. Elevene har lært om å joike et objekt - og ikke om, hvorfor koke reinkjøtt istedenfor å steike, rap på nordsamisk og om et samisk livssyn hvor alle arter er i samspill. 

De to veiviserne har vært så langt i sør som Lindesnes, og denne uka ender ferden i Sverige og Jokkmokk. Konkurransen om å få være en del av veiviserkorpset er hard og gir 60 studiepoeng. Ordningen er et samarbeid mellom Kommunal- og næringsdepartementet og Samisk Høgskole. 

Følg veiviserne på Instagram her.Klikk for stort bilde Klikk for stort bilde Klikk for stort bilde  Klikk for stort bilde