The american way

Dystopien som sjanger stod på programmet da Joell Moen var gjesteforeleser ved Bodø videregående denne uka.Joelle1 - Klikk for stort bilde

Med amerikansk vidd, glød og humør aktiverte Joell Moen elevene ved Studspes til å bli en del av undervisninga. Utgangspunktet var dystopi, eller et diktet, fremtidig skrekksamfunn hvor mørke krefter har overtatt styringen, og hvordan disse visjonene finnes som en egen sjanger.

Etter 1945 er utbredelsen av det opprinnelige greske ordet dystopia (et dårlig sted) enorm, gjennom litteratur, teater, kunst og ikke minst film. Joell utfordret elevene til å komme med filmer de mente hadde dystopisk teme. Forslag som kom inn var: «A Quiet Place», «Fallout», «Blade Runner», «The 100», «Death Race 2000», «The Matrix» og «Terminator 2000». Listen er uendelig.

Harrison Bergeron (1968)

Som tekst fikk elevene utlevert Kurt Vonneguts kortnovelle «Harrisson Bergeron», fra samlingen «Welcome to the Monkey House». En dystopisk satire over menneskelig kontroll og hvor handlingen er lagt til 2081. For hva skjer hvis den amerikanske forfatningen ved lov bestemmer at alle er like, og hvor ingen får lov til å hverken være smartere, penere eller bedre fysisk enn andre?

Elevene skulle finne ting i «Harrisson Bergeron» som pekte på hvordan menneskene i novellen må utstyre seg med «handikap» for å kunne følge likestillingsloven. Masker, røde neser, tunge vekter og spesielle tenner var neon av forslagene Joell fikk inn. Og da svarte den amerikanske litteraturviteren fra Norway Fulbright Foundation: «Good, yeah good. Other things?»

Joell Moen er et sant funn som foreleser. Kom gjerne tilbake! Joelle2 - Klikk for stort bilde Joelle3 - Klikk for stort bilde Joelle4 - Klikk for stort bilde Joelle5 - Klikk for stort bilde