Med vikingeblod i årene

Susanne Korvanen ved biblioteket presenterte denne uken utstillingen "Vikingetid".Klikk for stort bilde

Smykker, fimbuller, nålebinding, bromme, brikkevev med Osebergmønster og bøker er noe som utstillingen inneholder. Susanne har interessert seg for vikingene og deres historie fra hun var liten, og med hovedfag på Norrøn og Keltisk historie har hun gjort hobbyen sin til en livsstil.

    - Jeg begynte å reise til vikingetreff på steder som Gjallarstadir på Lillestrøm, Borg i Lofoten og Saltstraumen og kjente på gleden med å være sammen med andre som var hektet på vikinger. Vi bor i historisk korrekte telt, lager retter som lam, suppe, fisk, vikingeost og baker brød over matgroper i felleskap. Vi driver også formidling av vikinge-emner og håndverkstradisjoner. Plutselig oppdaget jeg bare hvor stort dette var, og hvor langt ut til de aller fleste verdenshjørner fascinasjonen strekte seg.

Viking reenactment

Hjemme hos Susanne har det som er hyllerader med faglige oppslagsverk, sagaer, skjønnlitteratur og dokumentarer fått selskap med klær og tilbehør som er egenprodusert, samt at hun har byttet til seg ting fra andre innenfor viking reenactment miljøet.

    - Dette er et miljø som er varmt og imøtekommende, og som ønsker å fjerne de negativt ladete merkelappene som har blitt satt på ordet «viking». Slik ønsker vi å få rettet opp i all feilinformasjonen som er skapt gjennom årenes løp. Et eksempel på dette er at vikingene var konsekvent voldelige, mens det i virkeligheten handlet om hardtarbeidende bønder.

 

Myten om vikingene

Sussane er opptatt av å komme de mange mytene som finnes til livs. Det vil si enkle og voldsromantiserende fortellinger om et folk som ikke gjorde annet enn å reise land og strand for å plyndre og drepe.

    - Motivasjonen for å reise ut var at det ble trangt om plassen der de virket og en nysgjerrighet til å utforske verden slik vi mennesker har gjort det til alle tider. Vi i vikingemiljøet tar sterk avstand fra de som bruker vikingene til å fremme hat, fremmedfrykt og nynazisme. Vikingemiljøet er åpent, gøy og spennende. Dette er et fora hvor voksne finner like stor glede som barn over å få være med på leker fra svunnen tid. Tautrekking og balansekamp er typisk vikingesport, avslutter Sussane Korvanen.Klikk for stort bilde Klikk for stort bilde Klikk for stort bilde

Fant du det du lette etter?