Hva er genseren din laget av?

-        Unngå mikroplast! Den går rett i havet og tilbake til det vi spiser. Velg rene produkter, sa Tone Sandvik fra RamSalten våtmarksenter.Klikk for stort bilde

Sammen med sorteringsekspert Eirik Haugvik fra Østbø innledet Sandvik til Vg1 studspes sin Fagdag i naturfag på torsdag. Og da Sandvik spurte elevene om alternativ til alskens polyesterklær fulle av plast, kom forslag om rene produkter som perler på snoren: Bomull, ull, bambus, silke og lin.

-        Litt dyrere, men det er det verdt - ikke blir det plast i havet av dem, og så varer de lengre, sa Sandvik.

Sirkulær økonomi

Eirik Haugvik var i sitt innledningsforedrag opptatt av de elevenes forbrukermakt.

-        Det er dere unge som blir hørt, derfor er det viktig å bruke forbrukermakten. Les på varemerkene og ikke kjøper mer mobiltelefoner enn nødvendig. Telefonene inneholder gift som skader både de som lager dem og miljøet.

-        Framtidas gjenvinning heter biobrensel. Løsningene finnes lokalt. Keiseren på Rønvikjordet forbrenner trevirke og gir oss fjernvarme, og som de nye rullebanene på flyplassen vil nyte godt av.

Etter foredragene

satte elevene læren fra auditoriumet ut i praksis. Da bar det ut i friluft med hansker på hendene for å plukke plast og annen søppel fra Bankgata til Bodøsjøen. Så var det tid for rebus, filmskyting og grilling.

Flott tiltak og god innsats! Klikk for stort bildeKlikk for stort bildeKlikk for stort bildeKlikk for stort bilde