Det greske "Hatets vugge"

United Natiosn dag1 - Klikk for stort bilde Internasjonal uke og en knallsterk dokumentar om et Hellas i krise.

Håvard Busnes film om det greske ekstremhøyre partiet «Gyllen daggry», vil forbause sydenvante nordmenn. Dokumentaren er så langt unna asurblått hav og smaken av moussaka som det er mulig å komme. For hva skjer med et land som over natten blir rammet av finanskrise, inflasjon, massiv arbeidsledighet og flyktningestrøm? Summen av dette har gitt svai i flaggene for ekstremhøyrepartiet «Gyllent daggry.»

I Busnes dokumentar blir partiets leder Nikolaos Michaloiakos og noen av hans «krigere», arrestert og fengslet. Filmen følger da tre kvinner med tilknytting til de rettskverna vil bruke år på å reise tiltale mot. Den eldste av kvinnene er Dafni, hun er tidligere sykehusdirektør og sosialist. Nå er hun omvendt, moter opp barnebarna med krigsleker og får dem til å snakke nedsettende om utenlandske barn. Om det Hellas som var, sier hun: «Jeg trodde på demokratiet og alle andre ting som viste seg å være løgner.»

"Hates vugge" har fokus på valget i Hellas i 2015. «Gyllent daggry» ble da landets tredje parti, men likevel med mindre seter i parlamentet enn ved valget i 2012. Det dreier seg likevel om ti prosent av landets befolkning. Hundretusener har dermed gitt sin stemme til et parti som står for vold, trusler, nazilignende logoer, våpentrening og konspirasjonen om et jødisk nettverk som styrer verden med penger og makt.

Etter filmen stilte Busnes elevene spørsmål som: Kan dette skje i Norge? Kan denne filmen være med på å spre kunnskap om nazismen? Da er det lett å svare nei på det første og ja på det andre. Ikke så rart; det som skjer i Hellas er fjernt for den virkeligheten vi i trygge rike Norge opplever. Likevel er det ikke lengre unna enn en sydentur.

Freelancer i FN-sambandet Silje Wästlund holdt appell. Filmen «Hatets vugge» var en del av Bodø videregåendes markering av Internasjonal uke.FN2 - Klikk for stort bilde FN3 - Klikk for stort bilde FN4 - Klikk for stort bilde FN5 - Klikk for stort bilde